Ben je op zoek naar wat inspiratie voor een fleurige en groene inrichting dit voorjaar? Hangplanten geven een extra touch aan je inrichting voor zowel thuis als op kantoor. Maar waarom nou hangplanten en heb je weleens nagedacht over welke hangplant bij jou past? En hoe kies je de juiste hangplant? Wij geven je alle tips en uitleg!

Wat zijn hangplanten?

Hangplanten, zoals de naam al doet vermoeden, zijn planten die van nature een hangende groeiwijze hebben. Deze planten worden gekenmerkt door lange, slingerende stelen of ranken die vanuit een pot of mand naar beneden hangen. Hangplanten zijn verkrijgbaar in een breed scala aan soorten, variërend van weelderige varens tot kleurrijke bloeiende planten, waardoor er voor elke smaak en interieurstijl wel iets te vinden is.

Waarom hangplanten?

Hangplanten bieden ontzettend veel voordelen voor je interieur. Ten eerste voegen ze natuurlijke schoonheid toe aan elke ruimte, waardoor een gevoel van groen en leven ontstaat. Bovendien zijn hangplanten een uitstekende oplossing voor het benutten van verticale ruimte, waardoor je meer vloeroppervlak vrijhoudt en een gevoel van ruimtelijkheid creëert. Daarnaast kunnen hangplanten gebruikt worden om lelijke plekjes te verbergen, zoals kale muren of leidingen, en kunnen ze zelfs dienen als natuurlijke scheidingswanden in open ruimtes.

Top 5 hangplanten voor binnenshuis

1. Pothos (Epipremnum aureum)

Ook wel bekend als “devil’s ivy”, is de pothos een populaire keuze voor hangende planten vanwege zijn weelderige groei en lage onderhoudseisen. Deze plant gedijt goed in verschillende lichtomstandigheden en is zeer vergevingsgezind als het gaat om water geven.

2. Spider Plant (Chlorophytum comosum)

Met zijn karakteristieke lange, gebogen bladeren en spinnenachtige uitlopers is de spider plant een opvallende toevoeging aan elk interieur. Deze plant is niet alleen gemakkelijk te verzorgen, maar staat ook bekend om zijn vermogen om de lucht te zuiveren.

3. String of Pearls (*Senecio rowleyanus*)

Deze unieke plant heeft lange, sierlijke stelen die bedekt zijn met kleine parelvormige blaadjes, waardoor het lijkt alsof je een snoer van parels in huis hebt. De string of pearls gedijt goed in helder, indirect licht en vereist sporadisch water geven.

4. Hoya (Wasbloem)

De hoya, ook wel bekend als de wasbloem, is een prachtige hangplant met glanzende, leerachtige bladeren en geurige bloemen. Deze plant gedijt goed in helder, indirect licht en vereist matig water geven.

5. Lipstick Plant (Aeschynanthus radicans)

Met zijn opvallende rode bloemen die lijken op lippenstift, is de lipstick plant een echte blikvanger. Deze plant gedijt goed in helder, indirect licht en vereist regelmatig water geven tijdens de groeiperiode.

Waar hang je hangplanten?

Hangplanten kunnen op verschillende plaatsen in huis worden opgehangen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de specifieke eisen van de plantensoort. Enkele populaire locaties voor het ophangen van hangplanten zijn:

Bij ramen: Hangplanten gedijen vaak goed in de buurt van ramen, waar ze voldoende natuurlijk licht kunnen ontvangen.
In hoeken: Hangplanten kunnen hoeken in huis opfleuren en een gevoel van diepte en dimensie creëren.
Boven meubels: Hangplanten kunnen boven tafels, bureaus of andere meubelstukken worden opgehangen om een vleugje groen toe te voegen aan de ruimte.

Verzorging van hangplanten

Het verzorgen van hangplanten vereist enige aandacht, maar met de juiste zorg kunnen ze gedijen en je interieur verfraaien. Enkele tips voor het verzorgen van hangplanten zijn:

Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond en geef water indien nodig.
Vermijd direct zonlicht om bladverbranding te voorkomen.
Draai de plant af en toe om gelijkmatige groei te bevorderen.
Verwijder dode bladeren en bloemen om de plant gezond te houden.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts